

STRIVING TO MAKE THE ENVIRONMENT A CLEANER, SAFER PLACE FOR TODAY'S AND FUTURE GENERATIONS

CIPCA Fall Conference 2022 Agenda

7:45am-8:15am	Chool: in
71.00 0.200	Check-in,
30min	Breakfast,
	Network
8:15am	Introductions over Breakfast
15min	Board Recruitment
8:30am	Al Garcia
30min	Region 8 EPA
3011111	EPA Update and Select Topic
	2177 Opulus and Scient Topic
9:00 am	Chris Pasch
45min	Plummer Associates
	Whole Effluent Toxicity – Lessons for Pretreatment
	The discharge of industrial wastewaters to POTWs can include elevated
	concentrations of toxic compounds that result in whole effluent toxicity test failures
	or cause interference with the biological treatment processes. Identifying the cause
	of the toxicity or interference has often proven to be very difficult. This presentation
	will use examples of toxicity identification evaluations that demonstrate the
	difficulties in identifying the cause of toxicity when results are inconsistent and
	when analytical data of pollutants lead to erroneous conclusions. In addition, the
	presentation will discuss available assessment tests, including rapid assessment
	'
	tests, to investigate industrial discharges for the presence or absence of inhibitory
	compounds. Chris is a regulatory consultant assisting utilities in wastewater
	discharge.
9:45am	Adele Rucker
45min	South Platte Renew
	Laboratory QA/QC, What It Is and Why It's Important
	Wastewater and Water Treatment plants rely on data generated about the
	analytical parameters in incoming and outgoing material to determine treatment
	and operational decisions. The data is usually generated by a laboratory, whether
	internal or external. Therefore the quality and reliability of the data is very
	important. This presentation will explain and expound on the main aspects of
	quality control and quality assurance, how to ensure your data is meaningful and
	accurate, and how to get your lab to work for you.
•	



STRIVING TO MAKE THE ENVIRONMENT A CLEANER, SAFER PLACE FOR TODAY'S AND FUTURE GENERATIONS

40.00	
10:30am	Break
15min	
10:45am	Christian Somoza and Johnathan Miller
30min	St Vrain Sanitation District
Summ	User Inventory Modernization Using GIS
	oser inventory modernization osing dis
	User Inventory is a challenge for any pretreatment program. This presentation will
	discuss past data collection methods for a mid-sized District and our efforts to
	modernize our User Inventory using technology. Specifically, incorporating our
	inventory into an existing GIS platform to allow for ease of use, centralization, and
	data retrieval.
11:15am	Joshua Balentine
45min	Brown and Caldwell
	Regulating Craft Breweries
	This presentation discusses potential issues that craft breweries can cause on the
	publicly owned treatment works (POTW) and simple solutions to address and
	mitigate these. The presentation will walk through the struggle pretreatment
	programs have in determining whether or not to permit these facilities because
	they do not always meet the traditional definition of an SIU by discharging 25,000
	gallons each day. It will also discuss the cumulative effect that many small craft
	breweries can have on a POTW, such as BOD/TSS loading and adverse pH
	conditions that can contribute to corrosion in the sewers. The presentation will
	give three different scenarios and poll the audience on whether or not they will
	permit or not permit the craft breweries in the scenario.
	permit of not permit the cruft breweries in the scenario.
12:00pm	Lunch/Network
1hour	
1:00pm	Kayla Sibigtroth and Dave Louch
45min	South Platte Renew
45min	CIPP and Your Treatment Plant
	cirr and rour readment rant
	Cured-in-place pipe projects are happening all over the country as a lower cost
	way to repair aging infrastructure. However, the information on the effects on
	wastewater treatment plants and the regulation of these discharges is limited and
	scattered. South Platte Renew will present a case study on the regulation of a
	discharge of this wastewater to our treatment plant and the considerations that
	went in to permitting this discharge.
	1



STRIVING TO MAKE THE ENVIRONMENT A CLEANER, SAFER PLACE FOR TODAY'S AND FUTURE GENERATIONS

1.45 nm	Loigha Cod
1:45pm 1hour	Leigha Gad City and County of Broomfield
Illoui	PFAS Sampling and Source Investigation
	PFA5 Sampling and Source investigation
	The City and County of Broomfield's Colorado Discharge Elimination System Permit was recently modified to include Per-and Polyfluoroalkyl substances (PFAS) sampling at the wastewater plant's discharge effluent and reuse effluent. In addition to the monitoring, the permit requires a PFAS source investigation study. My presentation will provide information on the procedures of how The City and County of Broomfield's Industrial Pretreatment Program (IPP) will be implemented to meet the requirement of the source investigation study. Broomfield's IPP will identify sources of PFAS through sampling of the collection system, permitted industrial dischargers, wastewater questionnaires and IPP survey inspections. Also discussed will be, how and where Broomfield's IPP will collect the PFAS samples. The presentation will also cover some of the challenges that Broomfield has encountered as well as preliminary data that we are seeing. We hope to answer some questions that WWTP may be asking with the new PFAS regulations.
2:45nm	Break
2:45pm 15min	Dreak
15min	
3:00pm	Joshua Balentine
1hour	Brown and Caldwell
	Conducting SIU Inspections
	This presentation reviews the role of the inspector and the three key inspection techniques, starting with pre-inspection activities, inspection, and post-inspection activities. During pre-inspection activities, the inspector's roles will be evaluating the compliance history, reviewing the permit/fact sheet/permit application, and last inspection form. During the inspection phase, the presentation will divide the inspection into three phases: interview, facility walk-through, and closeout and post-inspection. The presentation will include several examples or good facilities and issues seen while performing inspections and will be interactive with the crowd.
4:00pm	Extra Time/Closing Remarks
30min	1, 25
4:30pm	Conference Ends
· '	
1	